ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В БАНКІВСЬКІЙ СФЕРІ: РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ

Автор:

Лавров Руслан Валерійович, Чернігівський національний технологічний університет (вул. Шевченка, 95, м. Чернігів, Україна).

Садчикова Ірина Володимирівна, Чернігівський національний технологічний університет (вул. Шевченка, 95, м. Чернігів, Україна).

Середюк Ірина Олександрівна, Чернігівський національний технологічний університет (вул. Шевченка, 95, м. Чернігів, Україна).

Мова статті: українська

Анотація:

У статті досліджено роль сучасних інновацій у системі банківських електронних платежів як важливого фактору забезпечення конкурентоспроможності та стабільності розвитку українських банків. Розкрито зміст поняття «інновація» і висвітлено погляди науковців щодо взаємозв’язку категорій «інновація» та «нововведення». Основну увагу приділено інноваційним технологіям, які застосовуються в банківській діяльності в усьому світі, а також проведено систематизацію банківських і фінансових технологій, що виробляються в Україні на користь іноземних замовників. Зроблено аналіз середнього щомісячного приросту цифрових користувачів у найвпливовіших фінансових установах світу та витрат на інформаційно-комунікаційні технології роздрібних банків. У підсумку наведено динаміку впливу банківських інноваційних технологій на операції з використанням електронних платіжних засобів і розподіл безготівкових операцій із застосуванням платіжних карток в Україні.

Ключові слова:

інновації; нововведення; банківські установи; інноваційні технології банків; електронні платежі

Завантажити