CУЧАСНИЙ СТАН ОПОДАТКУВАННЯ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ В УКРАЇНИ

Автор:

Марич Максим Григорович, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича (вул. Коцюбинського, 2, м. Чернівці, Україна).

Марич Аліна Василівна, Коледж Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (вул. Банкова, 1, м. Чернівці, Україна).

Вайнагій Діана Іллівна , Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича (вул. Коцюбинського, 2, м. Чернівці, Україна).

Мова статті: українська

Анотація:

У статті обґрунтовано теоретично-методичні основи сучасного стану оподаткування комерційних банків в Україні. Проаналізовано функціонування банківської системи України та систему її оподаткування, оцінено нормативно-правове регулювання оподаткування операцій комерційних банків; досліджено тенденції наповнення державного бюджету за рахунок загальнодержавних і місцевих податків банківських установ; проаналізовано вплив основних факторів на зміну податкових надходжень. Визначено, що в післякризовий період 2016-2018 років податкова віддача банків поступово зростає. Основою податкової віддачі банківських установ є податок на прибуток, але в той же час частка даного податку у витратах банку відіграє мінімальну роль і не впливає на їхню загальну структуру. На відміну від інших видів економічної діяльності, у банківській системі фіскальний потенціал податку на додану вартість є незначним. У 2018 році найбільше надходжень від податку на прибуток надійшло від великих банків.

Ключові слова:

банк; оподаткування; податкова система; елементи податку; банківські послуги; бюджет

Завантажити