СУТНІСТЬ І РОЛЬ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ У РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

Автор:

Шишкіна Олена Вікторівна, Чернігівський національний технологічний університет (вул. Шевченка, 95, м. Чернігів, Україна).

Кальченко Ольга Миколаївна, Чернігівський національний технологічний університет (вул. Шевченка, 95, м. Чернігів, Україна).

Мова статті: українська

Анотація:

У статті досліджено сутність і зміст іноземних інвестицій, запропоновано авторське тлумачення цієї категорії, розкрито спектр виконуваних ними функцій, систематизовано основні види іноземних інвестицій за різними класифікаційними критеріями, а саме: за джерелами фінансування, за об’єктами вкладення коштів, за характером участі інвестора в інвестиційному процесі, за ступенем контролю, за впливом на виробничий потенціал, за характером використання капіталу тощо. Доведено необхідність, доцільність і своєчасність іноземного інвестування в економіку України, визначено його переваги і недоліки на макро- та мікроекономічному рівні. Проаналізовано ймовірний позитивний і негативний вплив іноземних інвестицій на суб’єкти підприємництва, зокрема промислові підприємства.

Ключові слова:

іноземні інвестиції; інвестиційний процес; інвестиційна привабливість; інвестиційна політика; промислові підприємства; потенціал; ефективність розвитку

Завантажити