ФІСКАЛЬНА СПРОМОЖНІСТЬ РЕГІОНІВ У КОНТЕКСТІ БЮДЖЕТНО-ПОДАТКОВОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ

Автор:

Гречко Алла Володимирівна, Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (просп Перемоги, 37, м. Київ, Україна).

Мова статті: українська

Анотація:

У статті досліджено вплив процесів децентралізації на рівень фіскальної спроможності регіонів та виокремлення чинників, що гальмують ці процеси. У результаті проведеного дослідження було оцінено системний вплив процесів бюджетно-податкової децентралізації на рівень фіскальної спроможності регіонів. З’ясовано, що процеси децентралізації є невід’ємною складовою економічного розвитку прогресивних держав. Доведено, що реалізація концепції децентралізації, зокрема й фіскальної децентралізації, потребує врахування багатьох факторів, що можуть негативним чином вплинути на кінцевий результат. Насамперед вони визначаються наявними проблемами податкової, бюджетної сфери та перешкодами в бізнес-середовищі країни, що гальмують процес фіскальної децентралізації та знижують фіскальну спроможність регіонів. Обґрунтовано, що процеси децентралізації справляють позитивний вплив на стан фіскальної спроможності регіону за умови комплексного підходу до їх реалізації. Але при цьому необхідно ураховувати потенційні ризики впровадження бюджетно- податкової децентралізації.

Ключові слова:

децентралізація; фіскальна децентралізація; фіскальна спроможність регіонів; інституціональні перешкоди; бюджетна сфера; податкова сфера; ризики.

Завантажити